Čiščenje medzobnih prostorov

Medzobni prostori so za zobno ščetko nedostopni deli ustne votline. So mesta, kjer se najpogosteje nabirajo zobne obloge in jih je tudi najtežje očistiti. Zato mora čiščenje medzobnih prostorov postati obvezno vsakodnevno opravilo. S tem bomo preprečili vnetje dlesni in zobno gnilobo. Čistiti jih moramo vsaj 1-krat dnevno.

ZOBNA NITKA
Kjer so zobje postavljeni zelo tesno skupaj, je za čiščenje medzobnih prostorov najbolj primerna zobna nitka.
Sprednji zobje, so običajno postavljeni zelo tesno. Tako zelo tesno, da za čiščenje prostorov med njimi ne moremo uporabiti niti najmanjše medzobne ščetke. Zobna nitka je lahko zelo uporabna tudi pri čiščenju ob implantatih, vendar je za to priporočljivo uporabiti nitko s čistilno gobico. Vsekakor je pri uporabi nitke potrebna posebna previdnost, da se ne poškodujemo.

Tehnika zanke

Odtrgajte 50 cm nitke, staknite oba konca in naredite dvojni vozel tako, da lahko zanka, ki nastane, tesno objema štiri prste roke. Če bo zanka prevelika, bomo težko vodili njeno gibanje. Med palcem ene in kazalcem druge roke, ki napenjata nitko, naj bo le minimalna razdalja, da bo vstavitev nitke v medzobni prostor dobro nadzorovana in varna, da torej ne bo nevarnosti, da bi se ob njeni uporabi poškodovala dlesen v medzobnem prostoru.
V kolikor vam ta tehnika predstavlja težavo, vam v naši ambulanti pomagamo z demonstracijo in nasveti. Lahko pa uporabite zobno nitko, ki je že vpeta v lok.

https://www.curaprox.com/si-sl/zobne-nitke

 

 

 

Poškodbe z zobno nitko

Medzobne ščetke so pri čiščenju medzobnih prostorov zares precej učinkovitejše kot zobna nitka, iz dveh razlogov:

  • Zaradi želje po čim bolj učinkovitem čiščenju prostorov med zobmi se velikokrat zgodijo poškodbe. Če je pritisk pri uporabi nitke premočan, lahko nit zareže v dlesen. Poškodba na dlesni spodbudi razvoj vnetnega procesa, saj imajo škodljive bakterije boljše pogoje za razvoj.
  • Drugi razlog za to, da zobna nitka ni več prva izbira v želji po ustrezno čistih medzobnih prostorih, je, da je lahko učinkovita le pri sprednjih zobeh. Vsi ostali zobje imajo po navadi obliko, ki nitki onemogoča doseganje vseh območij v medzobnem prostoru. Te stranske ploskve so pogosto vbočene, tako da je nitka napeta čez prazen prostor. Ob tem smo seveda še zavedeni z občutkom, da smo naredili res vse za ustrezno ustno higieno. Kljub temu se lahko razvije zahrbtna parodontalna bolezen, ki dolgoročno povzroči izgubo zob.

MEDZOBNA ŠČETKA

Zamisel, da bomo v prostor med zobmi potisnili ščetko, zahteva nekaj privajanja. Pa vendar, medzobne ščetke CURAPROX so zelo tanke in njihova uporaba je zelo enostavna.

Vstavimo, izvlečemo, opravljeno!

Tiste medzobne prostore, ki so dovolj veliki za medzobno ščetko, moramo tako tudi čistiti. Običajno so to kočniki ali celo vsi zobje. Lahko se zgodi, da bomo morali uporabljati pri nekaterih zobeh nitko, pri drugih pa medzobno ščetko. Tudi slednje so lahko različnih velikosti pri eni osebi.
V zobni ordinaciji MEDIZOB prisegamo na medzobne ščetke CURAPROX, saj so se v praksi izkazale za najbolj učinkovite, kvalitetne, enostavne za uporabo in dostopne v toliko različicah, da za vsaka usta nademo primerne kombinacije.

https://www.curaprox.com/si-sl/medzobna-scetka-priporocila-za-zacetnike
https://www.curaprox.com/si-sl/zobna-nitka-ali-medzobna-scetka

 

POMEMBNA JE PRAVA VELIKOST

Razmiki med zobmi so različno veliki, zato so tudi medzobne ščetke CURAPROX na voljo v več različnih velikostih. Idealno bi bilo, da v ordinaciji določimo popolnoma pravo velikost medzobne ščetke za posamezni medzobni prostor. To je zelo pomembno, saj premajhna ščetka ne more popolnoma očistiti medzobnega prostora, prevelika pa lahko poškoduje dlesni.

https://www.curaprox.com/si-sl/medzobne-scetke

Ne prestrašite se, če bodo vaše dlesni na začetku zakrvavele. To ne pomeni, da so poškodovane, ampak je vzrok za krvavitev vnetje, ki ga je povzročil skriti plak. Ta pojav je povsem običajen v prvem tednu, ko začnemo uporabljati medzobno ščetko. Kmalu se bo tudi vnetje spoprijelo z medzobno ščetko CURAPROX CPS prime ali perio, in krvavitev bo prenehala.

Če po tednu uporabe medzobne ščetke krvavitev preneha, je to dobro. Vnetje se pomirja in nevarnost za nastanek parodontalne bolezni je manjša. Če krvavitev ne preneha, nas morate takoj obiskati.

Velikost medzobnih prostorov se tudi spreminja. Ko je dlesen vneta, je otečena. Z rednim pravilnim čiščenjem oteklina splahni in medzobni prostor se poveča. Takrat je potrebno uporabiti nekoliko večjo medzobno ščetko. Čista zobna korenina v medzobnem prostoru, je tudi pogoj, da na novo priraste zdrava dlesen. V tem primeru, se bo medzobni prostor zmanjšal in za primerno vzdrževanje čistega medzobnega prostora, boste potrebovali nekoliko manjšo medzobno ščetko.

Zobozdravstveni strokovnjaki vam natančno pomagamo določiti pravo velikost, pokažemo vam tudi, kako ščetke pravilno uporabite in kako ocenite, če se je medzobni prostor povečal ali pomanjšal.

Vsaka usta, vsak zob in vsak medzobni prostor je edinstven. To pomeni, da je čiščenje lahko optimalno, samo če je prilagojeno posameznikovi individualni anatomiji, starosti in spretnostim. Dovolite, da vam pomagamo strokovnjaki. Popolnega, nežnega in učinkovitega čiščenja zob se ne morete naučiti s prebiranjem pisnih navodil.

Vaše tehnike čiščenja moramo redno preverjati.

Vse pripomočke za ustno higieno lahko kupite v zobni ordinaciji MEDIZOB.