Korona, ustno zdravje in bolečina

Tako rekoč čez noč so se zaprle vse zobozdravstvene ambulante. Ostale so le tiste, ki pomagajo v nujnih primerih. Nujno nujnih primerih!
Imeli smo naročene paciente. Nekatere na redni letni pregled, take, ki so bili v procesu zdravljenja in bi morali le to nadaljevati ali zaključiti. Nekateri so bili dan pred tem, da dobijo nove zobe, pa taki, ki so čakali več mesecev, da pridejo na vrsto v obravnavo in…kaj zdaj?

Prav tako, kot smo nemočni obstali mi, ste nemočni obstali vi.

Klice iz ambulante smo prevezali na svoje zasebne telefone in smo ves čas izolacije in karantene dosegljivi skoraj 24 ur. Težko nam je, ko trpite in vemo, da bi vam lahko pomagali pa ne moremo, ne smemo. Lahko vam pomagamo le besedno, z nasveti, vas potolažimo, pomirimo in skupaj počakamo na dan, ko bomo lahko ponovno delali.

 

V tem času je še bolj kot kadarkoli pomembno, da za svoje zobe lepo skrbite. Jih natančno čistite in se izogibate aktivnostim, zaradi katerih bi si jih lahko poškodovali. Pomembno je, da jeste veliko sveže zelenjave in manj sladkorja. (https://www.medizob.si/zobne-obloge/)
To vam bo koristilo na več področjih, ne le pri ustnem zdravju. Kadar vas premami kaj sladkega, si potem ustno votlino splahnite z vodo.
Če bo vaša ustna higiena zelo dobra, dlesni ne bodo vnete in ne bo novih težav, zaradi katerih bi lahko imeli bolečine.

 

Upamo lahko, da ne pridejo na dan težave, ki so nastajale že v preteklosti. V tem primeru, si morate najprej pomagati sami:

  • Začeti morate z bolj natančnim ščetkanjem in uporabo pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov (nitko ali medzobno ščetko).
    Če teh pripomočkov niste vešči, izberite nitko, ki je vpeta v lok ali manjšo velikost medzobne ščetke, za enostavnejšo uporabo. Ob koncu karantene, pa nas čimprej obiščite, da vas naučimo pravilne ustne higiene!
  • Pomagate si lahko tudi z analgetikom (strokovnjaki svetujejo Lekadol, nikakor pa Ibuprofen, saj lahko negativno reagira ob okužbi z virusom Covid 19)
  • Če bolečina ne poneha v nekaj dneh in se celo stopnjuje ali ste otečeni, pokličite v zobno ordinacijo izbranega zobozdravnika, ki vas bo ustrezno napotil v dežurno ambulanto.
  • Ne čakajte s težavo predolgo! Naša naloga je, da vam pomagamo, čeprav zgolj na daljavo. ZATO NE ODLAŠAJTE IN NAS POKLIČITE!

 

Prej ali slej, se bo stanje umirilo in odprle se bodo tudi zobozdravstvene ambulante!
Hkrati se tega veselimo in bojimo. Veliko vas komaj čaka, da vas rešimo težav.

Pravično bomo morali razporejati med takimi, ki so že bili naročeni, ki so v procesu zdravljenja, ki jim moramo zaključiti posege, ki imajo bolj ali manj nujna stanja. Veliko del bomo morali na novo začeti, narediti nove načrte, ker bo stanje od zadnjega načrta spremenjeno, ker na pol narejeni izdelki ne bodo več ustrezali,…in vse uskladiti z novimi pravili za preprečevanje širjenja okužbe s Covid 19.
Karantena bo končana, vendar virus bo še prisoten.

 

V samoplačniški ambulanti, bomo to reševali uspešno. Imamo na voljo dovolj odličnega kadra, materiala in volje! V koncesijski ambulanti pa bomo morali to uskladiti s pravili ZZZS.
Dela bomo imeli nekaj krat več, naročali bomo lahko manj pacientov (termin za enega se bo razvlekel skoraj čez 2), sredstva, ki jih imamo na razpolago, pa ne bodo nič večja. Torej ne glede na to koliko vas bo čakalo v vrsti in koliko ur več bomo delali – ko bomo izčrpali sredstva za leto 2020, bomo naročali v leto 2021 in vsako naslednje leto bodo sredstva izčrpana hitreje in čakalne dobe daljše.
(https://www.medizob.si/samoplacniski-zobozdravnik/)

Ta težava je prisotna že več kot 15 let, vendar smo jo do zdaj relativno uspešno reševali. Tega pa odslej več ne bo več mogoče!

Če se ne bo v zobozdravstvenem sistemu vse sestavilo na novo in če ne bodo o stroki odločali strokovnjaki, se lahko poslovimo od koncesijskega zobozdravstva, ki ste ga poznali do slej.

V MEDIZOB-u vas čakamo odlična ekipa: 3 zobozdravniki, ustna higieničarka in 3 zobne asistentke.
Takoj ko bo moč odpreti naša vrata, vam bomo v vsakem primeru zagotovili kvalitetno zobozdravstvo!

Želimo vam, da ostanete zdravi ter brez bolečin ali poškodb!